Odze György

odzegyorgy

odzegyorgy

A leprás

2011. február 05. - diplomatakomment

A leprás

Fiatal magyar orvosnővel megyünk a kórházba Delhiben , ahol majd a kutatásait folytatja.  Egy napja érkezett, még lelkes, az autóban egyfolytában áradozik, élete nagy vágya volt ez az utazás, évek óta készül rá, ez csodálatos, mondja szenvedélyes hangon, csodálatos, reggel kinéztem az ablakon és rádöbbentem, hogy itt vagyok, abban az országban, ahová mindigis vágyódtam: Indiában!

-Álljon meg egy pillanatra – mondja egyszercsak és keményen belemar a karomba.

-Mi történt? – kérdeztem ijedten.

-Ott egy leprás – mutat a járdára, ahol a szokásos helyén ül egy fiatal férfi, csonka

végtagokkal, rongyokba burkolva, ölében bádogpohár, nincs ebben semmi rendkívüli.  Visszataszító látvány: nem lehet megszokni.  Sok mindent meg lehet szokni ebben az országban, de ezt nem.

Kiszáll a kocsiból, legnagyobb meglepetésemre megtapogatja a leprás férfi kezének maradványait, aztán visszajön hozzám.

-Beülhetnénk? – kérdezi. –Elvinném a kórházba.  Gyógyítható.

Egy leprást? Még csak ez hiányzik! – felelem kétségbeesetten.

Ez a nő megőrült.

-Semmi baj – integet vidáman. –Akkor elviszem taxival.

Figyelem őket, a beteg férfi először tiltakozik, nem is nagyon értik egymást, de a magyar orvosnő kitartó és határozott, leküzdi az ellenállást, betuszkolja a taxiba.

Néhány nap múlva, egyik reggel éppen kilépek az iroda ajtaján, amikor meglátom a leprás férfit a kapu előtt.  Integetne felém, de hát nincs karja, csak a csonkot tudja mozgatni, mintha viszketne a hónalja.  Tolmácsot is hozott magával, egy tiszta tekintetű, tízéves formájú mezítlábas kisfiút, aki hibátlan angolsággal szólít meg.

-A barátom arra szeretné kérni Önt, hogy segítsen rajta.

-Nem tudom, hogyan segíthetnék.

-Állítsa le az orvosnőt.  Meg akarja gyógyítani.

-Lehetséges?

-Igen.  Éppen erről van szó.

-Hát örüljön neki.  Legalább egészséges lesz.

-De ő nem akar egészséges lenni.  Ő leprás akar lenni.  Most kezdett neki jól menni, néhány hete került be a külvárosból egy forgalmas utcasarokra, és akkor jön ez az orvosnő, aki elront mindent.

-Mégiscsak jobb lenne neki egészségesen – mondom.

-Mihez kezdjen egészségesen? Írni, olvasni nem tud, nem ért semmihez.  Mi lesz vele? A végén elpusztul!  Most megszökött a kórházból, de meg fogják találni.  Ez az orvosnő, ez biztosan megtalálja.  És meggyógyítja.  Aztán egészségesen már semmi esélye se legyen? Ezt akarja?

-Adok pénzt, utazzon el valahová.

-Ő nem akar elutazni.  Az a sarok, az az övé.

-Akkor nem tudok segíteni – felelem.  Röviden megbeszélik a dolgot egymás között, aztán a kisfiú megköszöni, hogy végighallgattam, elbúcsúzunk.

Másnap az orvosnő jókedvűen telefonált, újságolta, hogy megtalálta a szökevényt (az a kis huncut, kacagott a vonal végén): nem bírtam tovább hallgatni, letettem a kagylót.

Néhány hónap múlva, egyik szokásos vásárlásunk alkalmával, a város nagy piacán megszólít egy ismeretlen fiatalember.

-Emlékszik rám? – kérdezi nagyon tört angolsággal.

-Nem – felelem.

-Én voltam az a leprás.

-Gyönyörű lett – mondom elismerően. – Tökéletesen meggyógyult.

-A maga orvosnője koldusbotra juttatott.  Kirúgtak a gondozóintézetből, a feleségem elhagyott, most állástalan kuli vagyok a piacon.  Tönkretette az életemet.

 

(Részlet az Ebéd Meztelenül, avagy egy diplomata kalandjai című, készülő könyvből)

A bejegyzés trackback címe:

https://odzegyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr518825614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

perger 2011.07.04. 22:11:35

Mióta Helsinkiben találkoztunk olvasom a blogodat, nagy élvezettel. Erről az írásról pont a Brian élete jutott eszembe, abból is az a jelenet, ahol a Michael Palin ugrálja körül a Graham Chapmant, hogy egy tálentumot az ex-leprásnak. És panaszkodik, hogy jött Jézus, meggyógyított, és lőttek a melónak...
süti beállítások módosítása