Odze György

odzegyorgy

odzegyorgy

A Nagy Falról, de röviden

2016. július 05. - diplomatakomment

a_nagy_fal_mindenhonnan_gyonyoru.JPGNem szeretem a hosszú útleírásokat, tehát rövid leszek. Ha az ember Kínában jár, a Nagy Fal kötelező. És lélegzetelállító. Az időszámításunk előtti 7. században a hadakozó uralkodók korában a különböző fejedelemségek hegemóniára törekedtek, egyik háború követte a másikat, és a határvidék domborzatát kihasználva falakat emeltek egymás ellen. Később, időszámítás előtti 221-ben Qin Shi-huan császár egyesítette az egész országot és összekötötte a korábbi fejedelemségek által épített falakat, hogy így védekezzen a mai mongol pusztaságon élő népek lovascsapatainak támadása ellen.

Akkor a Nagy Fal hosszúsága már meghaladta az 5 ezer kilométert. A Qin dinasztiát követő Han dinasztia is kedvet kapott a falépítéshez, ezért azt több mint 10 ezer kilométerre meghosszabbította. A falépítés később valóságos szenvedéllyé változott, ezért két évezred során a különböző kínai dinasztiák mind építettek valamilyen falat. Ha összeadjuk az összes szakaszt, akkor hosszúságuk meghaladja az 50 ezer kilométert. Ez hosszabb az Egyenlítőnél.

A ma is látható Nagy Fal az 1368 és 1644 között uralkodott Ming dinasztia idején épült katonai létesítmény. nagy_fal.jpgA Nagy Fal nagy része hegyvonulatokon kígyózik. A fal külső oldala meredek sziklákon nyugszik. A korabeli katonai technikával alig volt lehetőség a Nagy Fal bevételére. A Kína szimbólumának számító építmény állapota az utóbbi tíz évben láthatóan megromlott, az egykor 7200 kilométer hosszúságú falból – Dél Koreától a Gobi sivatagig húzódott – ma kevesebb, mint 2500 kilométer áll.

A turistákat általában a közeli Badalingba viszik, mi azonban jobban kedveltük a kevésbé zsúfolt Simatai-t, ahol néha hetven fokos, meredek emelkedőkön kellett felkapaszkodni a nagy magasságokba, ám a látvány lélegzetelállító volt.

Azt mondják, hogy még a Holdról is látni. A Holdról azonban még senki sem látta. Az eddigi egyetlen kínai űrhajós, Yang Liwei bevallotta, hogy ő sem látta, ugyanis, amikor fölötte repült, éppen sziesztázott.

Egy másik befejezés, angolul tudóknak. Amikor Nixon elnök ott járt, megkérdezték tőle:

-How do you like the Wall?

-It’s great – felelte Nixon.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://odzegyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr698868278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása